Forskellen på afspænding og restitution

Restitution og afspænding: hvad er forskellen?

 

Mange kan være fortvivlede over forskellen mellem afspænding og restitution. Det er også ganske forståeligt, da begge begreber involverer at tage sig tid til at slappe af og pleje kroppen. 

Forvirringen skyldes også tit, at begge begreber involverer lignende teknikker såsom massage og varmeterapi. 

Kort sagt er forskellen, at afspænding primært fokuserer på at reducere stress og spændinger i krop og sind, mens restitution mere handler om at give kroppen tid til at komme sig efter fysisk anstrengelse og træning


Hvad er afspænding mere præcist?

Med afspænding vil vi gerne opnå en tilstand af øget ro og nedsat stressniveau. Det kan både være gennem fysiske metoder som dyb vejrtrækning og muskelafslapning og mentale metoder som meditation og visualisering. 

Afspænding handler derfor ikke kun om at slappe af, men også om at reducere psykologiske spændinger som angst og stress. Når du afspænder, sænker du din muskelspænding, blodtryk og puls, hvilket giver dig en følelse af fysisk og mental velvære.

5 praktiske afspændingsteknikker, du kan afprøve nu

  • Dyb vejrtrækning: Fokusér på langsomme, dybe åndedrag for at berolige sindet og reducere stress.

  • Progressiv muskelafslapning: Slap af i hver muskelgruppe. Det er den øvelse, vi alle kender, hvor du starter fra tæerne og bevæger dig opad for at opnå en dybere fysisk afslapning.

  • Guidet visualisering: Forestil dig et fredfyldt sted og brug alle dine sanser til at gøre oplevelsen levende.

  • Meditation: Dedikér tid til stilhed og indre ro, hvor du fokuserer på dit åndedræt eller en mantra. For nogle kan det være rart med en masserende fodspa som en understøttelse, eller et andet værktøj som en varmekrave med lavendelduft.

  • Yoga eller Tai Chi: Disse blide bevægelsesformer kan hjælpe med at frigøre fysisk og mental spænding. Alternativt kan du overveje at give dig selv en akupressur behandling. Hvis du er nysgerrig, har vi skrevet en artikel om, hvordan du laver en effektiv akupressur behandling derhjemme.

I vores velvære-kollektion kan du filtrere efter produkter, som kan hjælpe dig med din afspænding forskellige steder på kroppen. 

Du kan også se produkterne her:

1 af 6

Hvad er restitution mere præcist?

Restitution handler om at genoprette kroppen efter fysisk anstrengelse som cardio eller intens træning. 

Efter fysisk aktivitet er kroppen ofte træt, musklerne er stressede, og næringsstofferne skal genopfyldes. Og her kommer restitutionen ind i billedet for at sikre, at kroppen har tid og ressourcer til at reparere og styrke sig selv.

5 praktiske restitutionsteknikker, der er værd at huske

  • Hydrering og næring: Sørg for at genopfylde væsker og næringsstoffer efter træning, især dem, der er rige på proteiner og kulhydrater.

  • Strækøvelser: Udfør blide strækøvelser efter træning for at reducere muskelstramhed og fremme fleksibilitet.

  • Kulde- og varmeterapi: Brug kuldeterapi for at reducere inflammation og varmeterapi for at fremme blodcirkulation og afslapning af musklerne.

  • Tilstrækkelig søvn: Prioritér god søvnkvalitet, da det er under søvnen, at kroppen gennemgår de mest intensive helings- og genopbygningsprocesser. Læs også om superkompensation.

  • Aktiv restitution: En let aktivitet som gåture eller svømning kan hjælpe dig med at opretholde blodcirkulationen og fremme lindring af musklerne. Læs også om hurtig restitution efter cardiotræning, eller alternativt restitution efter styrketræning.

Hos Sharper Image har vi også en hel restitution-kollektion dedikeret til kvalitetsprodukter (inkl. med kulde- og varmeterapi), der er velegnede til at hjælpe din restitution og lindre ømhed efter anstrengelserne.

Og hertil uden at være begrænset til specifikke områder på kroppen:

1 af 12

Tilbage til blog