Afspænding af nervesystemet

Afspænd nervesystemet via mindfulness

 

Oplever du et overfølsomt nervesystem? Hvis ja, så er du ikke alene. 


Når vi i hverdagen konstant udsættes for informationsoverflod og overstimulation, kan det føre til, at vores sind bliver overbelastet, så evnen til at finde ro og klarhed kommer til at ligge bag flere lag.  


Udover vores personlige ‘dramaer’, der udfolder sig i livet, som vi i forvejen hver dag skal navigere konstruktivt i, bliver de fleste af os konstant bombarderet med stimulering fra vores smarte enheder.


At afspænde nervesystemet hænger tæt sammen med oplevelsen af velvære, som man finder ind til konstant eller midlertidigt, på trods af livets vanskeligheder. 


For nogle mennesker er det livsstilændringer såsom kostændringer, regelmæssig motion og bedre søvn, der hjælper mest. Og andre har mere gavn af krop-sind-øvelser såsom yoga, meditation eller åndedræt. Sådan er vi forskellige.


Mere om tilstanden af fysisk og mental harmoni


Et afspændt nervesystem kan også mærkes som en flowtilstand, da den hænger sammen med en dyb ro, fordybelse og engagement på forskellige områder. Når man er i flow, oplever man en følelse af harmoni, indre ro og velvære, uanset hvilken aktivitet man deltager i. 


Har du måske et minde, hvor en harmoni-følelse dukkede op lidt ‘pludseligt’, hvor du har følt dig mere åben for glæde og medfølelse? Det er altså en tilstand, vi alle har boende i os, men som vi skal lære at “aktivere” og holde på i lidt længere tid ad gangen.


Enhver form for indre ro og tilfredshed reflekteres i sidste ende i vores forhold til vores omgivelser, som naturligvis fører til en positiv cyklus af velvære.

Hvad sker der, når vi kommer ind i en mere vedvarende velvære tilstand?

Når du i stigende grad kommer over i en konstant velvære tilstand, vil du kunne håndtere udfordringerne i livet mere fleksibelt og konstruktivt. Mange aspekter af livet vil opfattes lettere, da du ikke længere modarbejder tilværelsen med negative tanker, mønstre og vaner, der giver flere spændinger i kroppen.


Med mere videnskabelige briller:


Kigger vi på velvære fra et videnskabeligt perspektiv, beskrives velvære-tilstanden ofte som den optimale funktion af kroppens biokemiske processer.


Når vi oplever stress eller negativitet, frigiver vores hjerne stresshormoner, der kan forvrænge vores opfattelse og føre til negative reaktioner på eksterne stimuli. På den anden side, når vi opnår mental ro og balance, fremmes følelserne af velvære og positivitet, og vi kan udleve vores potentialer uden de store blokeringer.


5 tips til at afspænde nervesystemet i hverdagen:


At tage en mental pause handler ikke kun om at meditere i fokuserede tidsrum. Det er en tilstand, man har mest glæde af at mærke i flere områder af livet, og selv mens du er i gang med arbejde og dagligdagsaktiviteter. 


Dette tager nedenstående råd højde for:

    1. Mindfulness-praksisser 

 

Det er altid en fordel at dedikere tid til daglig mindfulness-meditation og komme tilbage til nuet. For eksempel bruge 10-15 minutter om dagen på at fokusere på vejrtrækningen og dine sanser. 

Men der er også nogle mindfulness-teknikker, du kan tage med dig uden for hjemmet:

  • Dybe vejrtrækninger hjælper med at ilte blodet og nervesystemet. Det er ét af de hurtigste måder at berolige dit nervesystem på. Prøv dette ved at flytte dig hen til et sted, hvor du lige kan stå og inhalere gennem din næse, mens du udvider maven og brystet. Ånd helt ud gennem munden og forlæng udåndingen. Prøv samtidig at koncentrere dig om strømmen af luft, der kommer gennem din næse, lunger og mave og kommer tilbage ud gennem din mund.

  • Yoga, Tai Chi og lignende traditionelle praksisser er også gode til at berolige nervesystemet. Herpå kan de nemt integreres i en travl livsstil. Endnu bedre, kan de hjælpe dig med at skabe mere bevidsthed om, hvordan du har det. Hvis du kan fange spændingen i din krop, så kan du også lære at genkende følelser, når de dukker op.

  • Måske har du allerede læst Eckhart Tolle's bog "The Power of Now"? Den indeholder meget praktiske teknikker til at hjælpe med at centrere sig selv i nuet. Også når du er på arbejde. F.eks. ved hele tiden at være bevidst om, hvad du ser, hører, føler, eller lugter uden at dømme eller analysere. Den hjælper med at blive bedre til at være en ‘neutral beskuer’ og acceptere nuværende øjeblik, uanset om det er behageligt eller træls.


    2. Regelmæssig motion 

 

Inkluder regelmæssig motion i din rutine. Fysisk aktivitet frigiver endorfiner, der fremmer velvære og reducerer stress. En daglig gåtur, yoga eller en tur i naturen kan have en beroligende effekt på sindet.

    3. Tidsstyring og grænser 

Fortsæt med at administrere din tid og sætte sunde grænser. Prioriter dine opgaver, og undgå at overbelaste dig selv med for mange forpligtelser.

Sæt også grænser fra mobilbrug, da det er én af de mest overstimulerende praksisser, som vi alle deltager i. En notifikation her, en besked der, og pludselig har man spildt timer på at scrolle. Den hurtigste vej til dysregulering.

    4. Massage (terapi eller selvmassage)

Mange mennesker har svært ved at tømme sindet under meditation, som kan skyldes, at man har hovedet fyldt med tanker. Måske oplever du det også? Massage er heldigvis en rigtig god metode til at give dig noget at fokusere på og centrere dig i nuet. 

Efter en god massage, uanset om det er fra dig selv eller en anden, bevæger ilt og blodgennemstrømning sig også frit i din krop. Og når din krop er afslappet, følger dit sind med. Læs evt. også artiklen Hvad kan en selvmassage behandling gøre for din wellness?

Du kan tage et kig på vores massagebælte til nakke og skuldre eller fodspa med massage, hvor du ikke skal være aktiv med selvmassage, men blot kan læne dig tilbage og opleve en autentisk følelse af velvære.

Vi vil også give et skud ud til at gå barfodet på stranden, græsset og i naturen, da det også kan være en skøn massage for fødderne. Naturen har sine egne beroligende virkninger på vores sind, og når dine fødder rører jorden, grounder du dit nervesystem. 

Se alle vores massage-produkter nedenfor:

1 af 6

    5. Dyb, uafbrudt søvn 

En dyb søvn er afgørende for det generelle helbred og velvære. Under søvnen har kroppen en chance for at hvile og reparere sig selv. Og hvis nervesystemet er dysreguleret, kan du i højere grad opleve problemer med at falde i søvn eller vågne op midt om natten. 


Undgå at spise 2-3 timer før søvn. Prøv også at gå ud i solen om morgenen, og undgå på den anden side at blive eksponeret for lys efter solnedgang. 

Nogle går også meget op i at lære om deres cyrcadiske rytme og hvordan den bestemmer dine søvncyklusser.


Hvis du ikke kan få nok af at dykke ned i velvære, har vi også lavet et indlæg om, hvordan du finder inspiration til at skabe din egen hjemmespa. Lav et rum hjemme hos dig selv, hvor du kan tappe mere ind i din ro, lige når du vil.
Tilbage til blog