Fjern muskelknuder med triggerpunktsmassage

Fjern muskelknuder med triggerpunktsmassage

 

En muskelknude er en ubehagelig muskelspænding, hvor symptomerne kan være hovedpine, begrænset bevægelse i området og ømhed. 

Ømheden kan endda opstå i et andet område af kroppen, som ikke er langt fra muskelknuden (også kaldt refereret smerte). Du kan altså have en muskelknude i din læg, men føle dig øm i hælen.

Muskelknuder behøver ikke altid behandling, men for det meste forsvinder de ikke af sig selv og kræver lidt opmærksomhed, hvilket vi guider dig til nedenfor.

Hvis du dog har vedvarende smerter fra en muskelknude efter at have prøvet strækning, eller hvis knuden begrænser din normale bevægelse, så anbefaler vi at søge professionel hjælp. Det kan være fra en akupunktør, kiropraktor, massageterapeut eller fysioterapeut.

Hvad er en muskelknude?

En muskelknude (også kaldt et “triggerpunkt”) er et muskelområde med øget følsomhed. 

Når en muskelknude dannes, skyldes det ofte, at det omkringliggende bindevæv, som hjælper med at støtte og give struktur, er blevet stramt efter en skade eller overanstrengelse. Kroppen beskytter sig så ved at begrænse bevægelsen i det berørte område, så du får mindre chance for at påføre dig selv yderligere skade.

Lænden, nakken, skuldrene, balderne, hofterne og lårene er generelt mest tilbøjelige til at blive påvirket af muskelknuder. 

Det kan både skyldes intens træning, dårlig ergonomi på arbejdet og en dårlig kropsholdning. Søvn i en ubehagelig stilling kan også give knuder. Eller interne forhold i kroppen som stress og angst.

Hjemmebehandling af muskelknuder:

Lad os se på, hvordan du kan behandle muskelknuderne, så du hurtigt kan mindske ømheden og øge mobiliteten.

     1. Triggerpunkt-massage

Massage kan hurtigt hjælpe med at lindre spændinger i en muskelknude. Triggerpunkt-massage er meget anbefalet, da det fokuserer på helt bestemte ømme områder og plejer at lindre hurtigt.


 • En massagerulle giver dig mulighed for at udføre selv-massage ved at gøre stramme muskler mere løse. Du kan bruge den på forskellige steder af kroppen.

 • Massagepistoler er også effektive hertil, både blandt atleter og almindelige forbrugere. De giver en pulserende, dyb vævsmassage, hvormed du kan nå dybere lag af musklen sammenlignet med traditionel håndmassage. Og så kan du lave behandlingen meget på få minutter.

 • Akupressur involverer brugen af tynde nåle, der påføres specifikke punkter på kroppen for at ændre kroppens qi eller energiflow. Du kan også udføre akupressurbehandlingen hjemme med egne fingertryk og herved reducere spændinger, øge blodgennemstrømningen, mm. Der bruges altså også tryk her, men mere i et mere holistisk arbejde med kroppens energisystemer. 

Hvis du ikke mærker fremskridt, bør du som sagt kontakte en professionel behandler. En fysioterapeut vil kunne finde den bedste måde at hjælpe dig på.


Se vores produkter til restitution her:

1 af 12    2. Stræk ud


Stræk ud i området af musklen, hvor du har en knude. Ved at gøre musklen længere, kan du hurtigt frigive spænding.


Det gælder også efter at have siddet længe. Få en blid strækning ind i løbet af din dag. Hvis du arbejder i et stillesiddende job, kan du prøve at rejse dig i mindst fem minutter hver time.


Fun fact: Katte og hunde strækker sig altid naturligt efter at have sovet eller ligget i et stykke tid … Hvad kan vi lære af det? For os mennesker kan det relateres til at komme væk fra hovedet og ind i et flow, hvor man er mere naturligt forbundet med, hvad kroppen har behov for – og mere automatisk, uden lag af forstyrrende tanker, begynder at gøre, hvad der er godt for os.


    3. Anvend varme- og kuldeterapi


Generelt er kulde (som en ispose) godt for en nyere muskelknude, da det kan bedøve smerten. Varme, på den anden side, hjælper på knuder, du har haft i et stykke tid, da det vil øge blodgennemstrømningen til området. 


Brug af massagepistol:


Vores Pro+ Hot & Cold massagepistol indeholder faktisk både varme- og kuldeterapi. Med 6 forskellige massageintensiteter og temperaturniveauer, kan du nemt fokusere på at lindre muskelknuder med præcis den rette mængde tryk og temperatur.


For at give et eksempel på brug af massagepistol, kan det være, du har en knude i trapezius-musklen (der strækker sig over nakke, skuldre og ryg), som ofte udsættes for knuder. Her kan du gøre følgende:

 1. Find det rigtige massagehoved (fladt eller rundt for at dække et bredere område).
 2. Indstil en passende intensitet (start lavt, og øg gradvist, hvis du vil).
 3. Find muskelknuden med følsomhed eller spænding.
 4. Masser omkring knuden for at varme området op
 5. Lav cirkulære bevægelser på selve knuden forsigtigt i nogle minutter, og afslut med strækøvelser for yderligere fleksibilitet og lindring.


    4. Undgå træning, der gør det værre

Regelmæssig fysisk aktivitet er godt for kroppen, men nogle gange bør man tilpasse sig eller ændre typen af fysisk aktivitet for at undgå at forværre ømheden af en muskelknude. 

Du ved nok selv bedst, hvilken form for træning der vil forværre overbelastningen, der har dannet knuden. Undgå de øvelser, der vil irritere din muskelknude yderligere, og overvej for en periode de mere lette former for motion som blid yoga, strækning, gåture, mm.

Hvis knuden ikke er så øm, og du gerne vil træne, anbefaler vi at anvende varme på knuden i et par minutter. Det er også altid godt (muskelknuder eller ej) at opvarme kroppen grundigt i cirka fem minutter for at forberede kroppen til træning.

    5. Tænk på kropsholdningen

De fleste af os bruger elektroniske apparater mere end nogensinde før, og vi “forsvinder” let ind i skærmene uden at opdage, hvor ofte vi laver en nedadvendt holdning. Holdningen kan føre til en øm nakke, ømme skuldre, øm ryg og ofte relaterede muskelknuder. 

Så husk at fokusere på din holdning, mens du bruger din mobil eller tablet, hvor hovedet holdes “ret” i stedet for at kigge ned.

Overvej også, om din arbejdsplads er ergonomisk nok. Hvis du arbejder hjemmefra på sofaen 2 ud af 5 dage, kan du f.eks. hurtigt få ondt i ryggen. 

 • Kan du, fra hvor du arbejder, holde fødderne på gulvet eller på en fodstøtte? 
 • Kan du have håndleddene i en lige eller neutral position under tastning? 
 • Kan du få computerskærmen i øjenhøjde eller lidt under øjenhøjde?

Se alle produkter til velvære og restitution.

Tilbage til blog