Afhjælp nedgroede negle med et fodbad

Afhjælp nedgroede negle med et fodbad

 

En nedgroet negl er en tilstand i foden, der udvikler sig, når hjørnet af din negl vokser ned i din hud. Det påvirker oftest storetåen, men kan egentlig gå ud over alle tæer.


Tilstanden, som i øvrigt er helt normal, kan ofte opstå, når man klipper sine negle ved at afrunde dem i hjørnet. Hvis neglen følger formen på tåen, kan den vokse ind i huden.


Men det er ikke desto mindre ganske irriterende. Så medmindre der er betændelse, hvormed du bør kontakte lægen, kan et par hjemme-tricks hurtigt afhjælpe situationen.

Typiske årsager til nedgroede negle:


 • Forkert klippede negle. Hvis du klipper dine negle for korte eller afrunder dem, kan neglen vokse ind i din hud.

 • Sko, der ikke passer

 • Når man river i hjørnet af neglen

 • Skader på tåen, såsom at slå tåen eller blive trådt på

 • Formen på din tå (hvis din negl er relativt større i forhold til din tå, eller det omgivende væv på neglens kant vokser rundt om din negl)

Hvad er symptomerne på en inficeret nedgroet negl, som man bør kontakte lægen omkring?


En mildt nedgroet negl kan føles hård og hævet, som er normalt. Men idet at neglen vokser ind i din hud (eller huden vokser over kanten af din negl), er der altid en risiko for, at bakterier kan komme ind. 


Her skal du holde øje med rødme, hævelse og pus, smerte, mørkning eller en varm følelse, da det kan tyde på en infektion i en nedgroet negl.


I så fald anbefaler vi at tale med en fodspecialist (eller podiatrist), der kan diagnosticere neglen og undersøge kanten. For hvis den er meget inficeret, eller på vej til at blive det, vil man nogle gange få taget en prøve for at identificere, hvad der forårsager infektionen.


Så mærk endelig efter, hvad der føles rigtigt, og om området føles mere “alarmerende”.

Fiks din nedgroede negl med et fodbad, hvis der ingen betændelse er:


Hvis du oplever smerter eller pus (betændelse), skal du som sagt søge læge (Sundhed.dk, 2023). I sådanne tilfælde, der tyder på infektion, må du altså ikke forsøge hverken at klippe i neglen selv eller følge vores forslag, da det kan forværre tilstanden.


Men hvis du kun har milde gener eller irritationer, så plejer et fodbad at virke godt til at håndtere situationen og forhindre mere irritation:


 • Læg foden i blød i et varmt fodbad blandet med Epsom-salt eller sæbe-skummende vand to gange dagligt. Vi henviser her til vores fodspa-produkter, som styrker oplevelsen af velvære med de yderligere muligheder. I mellemtiden skal foden holdes tør.

 • Løft forsigtigt kanten af din negl. Placér et lille stykke bomuld mellem neglen og din hud. Du kan også bruge tandtråd under den nedgroede negl. Skift bomulden eller tandtråden hver dag. Dette vil hjælpe din negl med at vokse over kanten af din hud.

 • Brug ellers rummelige sko eller sandaler.

Hvis den nedgroede negl ikke har udrettet sig efter et par dage efter din hjemmebehandling, bør du også i dette tilfælde kontakte lægen.


Du kan vælge dit fodspa-produkt hos os her:


1 af 4


Forebyggelse af nedgroede negle er også muligt med disse råd:


 • Inden du klipper neglene, skal du blødgøre dem i varmt vand. Eller klip neglene efter brusebad eller bad

 • Rengør din neglesaks, inden du bruger den

 • Riv ikke i dine negle

 • Klip dine tånegle over toppen i stedet for at afrunde hjørnerne

 • Brug sko, der passer korrekt og ikke er for løse eller for stramme omkring dine tæer
Tilbage til blog